måndag 29 februari 2016

Laborationer/ undersökningar med ljud och ljus

Idag har vi gjort undersökningar/laborationer med ljud och ljus. Vi har tränat på att skriva en laborationsrapport utefter bestämda riktlinjer. 



Oregelbundna figurer

Idag har vi pratat kring hur man kan räkna ut arean på en oregelbunden figur och A-gruppen kom fram till dessa knep.

onsdag 17 februari 2016

Kvadratmeter och kubikmeter

Idag har vi illustrerat hur stor en kvadratmeter och en kubikmeter är. Vi har även tittat på hur många kvadratdecimeterar det går på en kvadratmeter. 

tisdag 16 februari 2016

Avslutningsvecka - geografi

Idag har alla grupper skrivit klart sina arbete om deras region och jag ser framemot att läsa det som skrivits :). Vi fortsätter med det härliga samarbetet, nu tillverkas planscher som ska sättas upp i klassrummen. Låt kreativiteten flöda ! 

måndag 15 februari 2016

Ljud- hur snabbt går det?

Vi har idag varit ute och mätt upp en sträcka på 280m (vi skulle ha 340 m men då var Brokindsleden i vägen 😉) för att sedan göra ett ljud på cymbalen som vi andra skulle lyssna efter.
Vi kunde se att när en person slog på cymbalen hörde vi sen ljude lite senare.
Ljud går med en hastighet av 340m/s. 


Besök av heart-gruppen

Idag inledde Heart-gruppen sin temavecka "kärlek och vänskap" med att bjuda på hjärtan. 

Praktisk matematik

Vi har i förra veckan och den här lektionen laborerat kring omkrets och area. Vi har använt oss av en linjal, snöre och ett rutat papper för att ta reda på en fots area. Vi har även klippt ut trianglar ur en rektangel för att påvisa att triangelns area är hälften av en rektangels area. 


fredag 12 februari 2016

Ett tårtkalas 😃🍫🍰

Idag bjöd vi våra fantastiska elever på kladdkaka, grädde, godis och saft. Vi firar avslutandet av veckans nationella prov i svenska där de kämpat och skrivit så pennan ryker. Temat för nationella proven var att "Göra något gott" så idag åt vi massa gott 😊. Trevlig helg! 

fredag 5 februari 2016

Matte, förhör och radioprogram

Idag har vi arbetat med ett slutförhör kring vikt, volym och jämförpris. Några ville ha lite extratid till att räkna på förhöret, då lyssnade vi andra på ett radioprogram "Den försvunna papegojan", ett mattemysterie, som finns på UR. Den inleder vårt nya arbetsområde "area och omkrets".



tisdag 2 februari 2016

En mysig morgon

Startar upp morgonen med att titta på fiskar i korallreven och repeterar hur ekosystemet fungerar.

Illusioner

Idag har B-gruppen provat en undersökning där man ska titta på tre prickar under 1 min. Därefter fick de titta på ett vitt papper. Vad hände?


måndag 1 februari 2016

Grupparbete om Europas regioner

Eleverna startar idag sitt arbete om Europas länder. De är indelade i fem grupper och har fått i uppgift att forska, skriva och rita om den region man blivit tilldelad. Vi arbetar med detta under ca 2 veckor 😃